Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kreatív - minden ami önkifejezés

 Az alkotókészség (kreativitás) 

A személyiségtulajdonságok, gondolati és gyakorlati-cselekvéses képességek sajátos összerendezettsége a személyiségben belül, ami lehetővé tesz valamilyen szintű alkotást, és emellett még viselkedésben, magatartásban is megnyilvánul.

 

Az alkotás nemcsak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol az ember elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt,

A mai kutatási eredmények az alkotói személyiséget a következő személyiségjegyekkel jellemezték:

- szellemi egészség és hatékonyság (megismerési vágy, kíváncsiság, érdeklődés,függetlenség a gondolkodásban, vélekedésben, stb.)

- az önmegvalósítás szándéka, önkifejezési akarat

- pozitív én-kép, magabiztosság

- pszichológiai biztonság

- a személyiség szabadsága, a korlátozások elleni védekezés

- a környezet tökéletesítésre, konstruktív megváltoztatására való törekvés nonkonformitás

- a korlátozások, kötöttségek, szabályok nehezen tűrése, illetve ha ezeknek értelmét nem látja, lázad, tiltakozik ellenük.

Az alkotó megnyilvánulásnak lényegi jellemzője az, hogy a társadalom irányába hat. A kreatív ember általában jobban észreveszi a problémákat, és megkísérli megoldani azokat. 

A fenti kreatív tulajdonságok elindítják a kreatív folyamatot, amely a személyiség belső élménye és külső tevékenysége egyaránt.

Az önmegvalósító ember a 60-as években Abraham Maslow és Carl Rogers által elindított humanisztikus pszichológiai mozgalom központi témája.

Maslowt a kiteljesedett, önmegvalósító emberek érdekelték, akik a személyiségük képességeit kibontakoztatták, és ettől szakmailag és emberileg magasabb minőségi szintre jutottak. Úgy dolgozott, hogy megvizsgált számos önmegvalósító embert, és pontokba szedve leírta mi jellemzi őket, a “normális”, hétköznapi emberekhez képest.

Vizsgálatai és megfigyelései alapján öt alapvető szükségletet ismert fel, úgy találta, hogy ezek hierarchikus sorrendet követve bukkannak fel és késztetik viselkedésre az embert. Ez az öt alapvető szükséglet a fiziológiai szükségletek, a biztonság, a szeretet és valahova tartozás, az önbecsülés és az önmegvalósítás.

 

piramis.jpg

 

A kreatív ember bármit tesz, abban a sémák helyett új megoldásokat alkalmaz, egyéni, játékos, alkotó módon használva az addig ismert sablonokat.

 

Menüpontok

művészet, kultúra

Cikkek: 1

ember és környezet

Cikkek: 0

gasztronómia

Cikkek: 0

dekor tippek

Cikkek: 0

kreatív ötletek

Cikkek: 0