Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


művészet, kultúra

 

kreativbaba.jpg

Önmagunk átalakításához elengedhetetlen az önismeret. Sokszor felmerül a kérdés: mit teszünk rosszul, mi az a bennünk élő ok, ami problémáinkhoz, szenvedéseinkhez, kudarcainkhoz vezet? Ezekre a kérdésekre az önismeret adhat választ.

Minden alkotásban, megnyilvánulásban, tevékenységben ott rejlik a lehetőség arra, hogy szembenézhessünk emberi kapcsolatainkkal, és minden más - a világban létező - élő és élettelen dologhoz való kapcsolódásainkkal.

 

Minden emberi létező rendelkezik egy ösztönös, kreatív belső maggal, mely az egészséget és a pozitív irányba mozdulást igenli. Az alkotó jellegű gyakorlatok segítségével elérhető ez az erőteljes mag, és megtanulható (újra) annak előhívása a gyakorlatban, támogatva ezzel a gyógyulás vagy változás folyamatát. Az alkotó folyamat által megerősödik az önbecsülés, önismeret és önkontroll, megtapasztalhatóvá válik az elégedettség és kompetencia érzése. Ezeken túl a legtöbb ember számára az alkotás és a különböző kreatív gyakorlatok kellemesek, szórakoztatóak, pozitív élményként élik meg.

Akár saját személyiségünk fejlesztése, akár valamely gyógyulási folyamat segítése céljából kíváló eszközt jelenthet a művészetterápia alkalmazása.

A művészetterápia, mely lehet képzőművészet-terápia, zene-terápia, mozgás-terápia, olyan kreatív tevékenység, mely során az alkotó illetve befogadó személy szavakkal alig  vagy  nem  kifejezhető tartalmakkal találkozik. Például nehezen megfogalmazható érzelmekkel, emlékekkel, konfliktusokkal, gondolatokkal. Ezeket a tapasztalatokat tudatosíthatja a résztvevő magában  kézzelfogható alkotás (rajz, festmény, zene, mozdulat, tánc) segítségével, és akár megoszthatja másokkal is élményét, felismeréseit.
A művészetterápia keretei tágak. A kreatív szabadidős tevékenységtől a pszichiátriai rehabilitációig látható eredményes használata . Jelenleg a kiegészítő terápiák közé sorolják.

 

Cikkek

Jobb agyféltekés rajzolás

2014.09.11

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: művészet, kultúra | Hozzászólások: 0