Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mai napi Tanmese

2014.08.13

 garden.jpg

" Ha úgy érzed, nincsen rendben az életed, elakadtál egy fontos probléma megoldásában, próbálj mesével gyógyulni. Engedd el nyugodtan a fantáziád, mert a mese és a meseterápia - bármilyen meglepő - felnőtteknek is szól, rajtuk is segít. A mesét évezredeken át a felnőttek is hallgatták, és ugyanúgy erőt merítettek belőle, ahogyan a népdalokból.

TUDATOSSÁG

- Cselekedetekkel, vagy szemlélődéssel lehet elnyerni az üdvösséget? -Egyikkel sem. Az üdvösség látáson keresztül jön.

- Mit kell látni? - Hogy az arany nyaklánc, amit annyira szeretnél, már ott van a nyakadon. Hogy a kígyó, amitől úgy félsz, csak egy kötél a földön.

BIZALOM

A Mester gyakran hangsúlyozta, hogy az életszentségben nem az a döntő, hogy valaki mit cselekszik, hanem, hogy mit enged megtörténni. Néhány tanítványnak, akiknek ez fejtörést okozott, a következő kis történetet beszélte el:- Volt egyszer egy egylábú sárkány, s az ígyszólt a százlábúhoz:- Hogy tudod elrendezni a lábaidat? Nekem ezzel az eggyel is sok bajom van.

- Az igazat megvallva - válaszolt a százlábú - egyáltalán nem rendezgetem őket.

ÍTÉLET

- Hogyan bocsássak meg másoknak?

- Ha senkit sem ítélnél el, sohasem kellene megbocsájtanod.

BÁTORSÁG

- Miért nem termett gyümölcsöt az ittlétem?

- Talán azért - válaszolta jóindulatúan a Mester-, mert nem volt elég merszed megrázni a fát.

KIVETÍTÉS

- Miért boldog itt mindenki rajtam kívül?

- Mert megtanulták, hogy mindenütt felfedezzék a jóságot és a szépséget.- De miért nem látok én mindenütt jóságot és szépséget? - Mert amit nem látsz magadban, azt rajtad kívül sem láthatod.

ÁTALAKULÁS

- A tanítványnak, aki állandóan panaszkodott másokra, azt mondta a Mester:

- Ha békét akarsz, keresd a változást magadban, ne másokban. Könnyebb a lábadat védeni egy szandállal, mint szőnyeggel borítani az egész Földet. "