Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spirituális -minden ami test, lélek, szellem

 

eletvirag1.jpg

 „A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek.” (Wass Albert)

Az egészség sokkal több, mint pusztán a fizikai test jólléte, a jó testi közérzet. Egészségen ma már nemcsak a betegség hiányát értjük, hanem az emberként elérhető testi-lelki-szellemi teljesség állapotát.  „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya” – így fogalmazta meg az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 1948-ban.

Az egészség a WHO szerint minimálisan 5 különböző terület megfelelő együttműködése esetén áll fenn. 

Az egészség egyszerre
biológiai (a fizikai test megfelelő működése, egészsége)

lelki (világnézet és a világban elfoglalt hely)

mentális (gondolkodásbeli, szellemi egészség)
emocionális (az érzelmek megélésének, kinyilvánításának képessége) és
szociális (érzelmileg kielégítő társas kapcsolatok) jóllét is.

Ha a fenti ötből valamelyik területen problémák jelentkeznek, az egészségünk megrendült, főleg, ha a zavar tartósan fennáll. A magyar egész-ség szóban is felfedezhetjük ezt a rejtett értelmet: egésznek lenni, teljesnek lenni önmagunkban – amikor az 5 tényezőből egy sem hiányzik. Tehát a testi egészségen túl törődnünk kell az érzelmeinkkel, a gondolatainkkal, a lelki-szellemi beállítottságunkkal vagy világnézetünkkel és a kapcsolatainkkal is. Ha ez az 5 terület legalább nagyjából rendben van, és minden szempontból jól érzem magamat a bőrömben, önmagam vagyok. Otthon vagyok a testemben, a lelkem szava szerint élek, békében, harmóniában másokkal és a világgal. Ezt jelenti az egység – ami messze nem a tökéletesség állapota! Nincs ember, aki ne élne át időről időre problémákat, nehézségeket, betegségeket, de nem is ez az elérhetetlen állapot az egység, az egészség állapota. Sokkal inkább az önismeretnek az a foka, amikor tudjuk és hisszük, hogy a problémánkat meg tudjuk oldani, a betegségünkből meg tudunk gyógyulni. Természetesen nem rendelkezhetünk mindenre kész megoldással, ám maga a hit saját magunkban és az isteni gondviselésben elegendő ahhoz, hogy elindítsuk a gyógyulás folyamatát.

A testi-lelki-szellemi egészség kifejezéssel tulajdonképpen ugyanezt az ötös felosztást fogalmazzuk meg kicsit másképp.
Az egészséges test, lélek és szellem az ember eredendő, természetes állapota, még akkor is, ha manapság egyre kevesebb erre a kézzelfogható bizonyíték
(vagyis az egészséges, teljes életet élő, kiegyensúlyozott ember).
A gyógyulás pedig tulajdonképpen egyfajta hazatérés ebbe a vágyott állapotba, az egység állapotába.

 

 

Menüpontok