Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyógynövények

gy_gy_1.jpg

 

Tágabb értelemben gyógynövénynek nevezzük mindazon növényeket, amelyeknek valamely részét az emberek – a bennük lévő hatóanyagok miatt – a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján, gyógyászati célokra használtak vagy használnak. Szűkebb értelemben azokat a növényeket tekintjük gyógynövénynek, amelyek felhasználását valamelyik hivatalos forrás engedélyezi.

A gyógyító növények ismerete évezredes örökségünk. A korai néptörzsek a növények tekintetében sok ismeretet gyűjtöttek össze, nagy tudásra tettek szert.

Az írott nyelv kialakulásával Kr. e. 3000 körül több kultúrában, így Kínában, Egyiptomban, Babilonban és Indiában is kezdetét vette a gyógynövényekről szerzett tudásanyag lejegyzése.

A legrégebbi keletű, és töretlen növényi gyógyászati hagyománnyal Kína rendelkezik. Haláláig (kr. e 2698) a legendás hírű Shen Nung császár rengeteg gyógyfüvet kóstolt meg és tapasztalt ki. Gyógyfüvek gyűjteménye c. művében 252 növényt vesz sorra, és leírja miként kell őket alkalmazni. Számosat közülük még ma is használnak.

Agyagtáblák örökítették meg, hogy ebben az időben Kína és Babilon között már gyógynövény kereskedelem folyt. A babiloniak is rendelkeztek gyógyszerkönyvvel, mely mintegy 1400 növényt említett.

Az első ismert Egyiptomi orvos Imhotep volt. Az Egyiptomi orvosok mintegy 900 gyógynövénnyel dolgoztak.

Ugyanebben az időben az indiai orvosok növények százait alkalmazták kezeléseik során.

A keleti tudást az ókorban a görögök vitték és fejlesztették tovább. A híres Aszklepiosz volt ebben a tudományban a legjártasabb. Módszereit évszázadokon át alkalmazták Görögországban.

A középkorban Perzsia lett a tudás őrzője és továbbfejlesztője.

Európában a keresztény egyház gátat emelt az orvosi, gyógyítási ismeretek fejlődése elé . A betegséget a bűnért járó büntetésnek tekintették. Ebben az időben a kolostorok szerzetesei, és a vidéki füvesasszonyok vitték tovább a növényekkel való gyógyítás tudományát.

A reneszánsz idején a XV. században a nyomdatechnika fejlődésével a fűvészkönyvekre aranykor virradt. Felülvizsgálták a régi ismereteket, sokat el is vetettek. A modern korban a gyógynövények használatában az eddigi mélypont a XX: sz. közepén mutatkozott.

Manapság azonban a gyógyszerek mellékhatásai miatti aggodalom, az ökológiai ismeretek gyarapodása, valamint az embereknek az a vágya, hogy nagyobb felelősséggel viseltessenek a saját egészségük iránt, illetve az, hogy a természettel összhangban éljenek, életre hívta a természetetes gyógymódokat és azon belül is a fitoterápia ágait.

Magyarországon az 1915-ben alapított Gyógynövénykísérleti Állomás kezdte meg, majd a Gyógynövénykutató Intézet és a Herbária Központ szervezi a vadontermő gyógynövények gyűjtését és termesztését.

(Forrás: wikipedia,hazipatika)

 

Cikkek

9 bevált módszer a gyógynövények tartósítására

2014.09.14

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: gyógynövények | Hozzászólások: 0